Het is fijn om hier eens over na te denken

Donderdag hield ik een ondernemers-avond in de Beurs van Berlage, hier in Amsterdam. Voor een kleine groep, heel persoonlijk.

Het thema was: De grootste kracht zit in jezelf. Hoe kun je die ontsluiten?

Het ging dus vooral over jezelf en waar jij voor gemaakt bent.

Eén van de deelnemers bracht iets heel moois naar voren.

Hij zei: ’Het is fijn om hier eens over na te denken. We doen dat zo weinig. De dag wordt altijd zo bepaald door de dingen die we móeten doen.’

Is dat niet een grote waarheid?

We zijn zo bezig met allerlei externe doelen. Ze nemen ons zo in beslag dat we vergeten wie we willen zijn in die grote wereld om ons heen. Jouw rol. Jouw idee van wat je bij wilt dragen.

Ik noem het expres externe doelen, want blijkt niet heel vaak dat ze eigenlijk zijn opgelegd door anderen? Zelfs als je denkt ’ik heb dat bedacht’, dan komen ze voort uit de normen van anderen.

Normen die je misschien leerde in een mooie cursus, maar die heel ver weg zijn van wie jij werkelijk bent: je marketing moet zus, schrijven doe je zo, dit is de manier waarop je een gesprek doet.

Overboord ermee

Kijk ik bijvoorbeeld naar mijzelf in de afgelopen 2-3 jaar, dan zie ik dat ik heel veel geleerd hebt in allerlei programma’s en trainingen.

En ik paste wat ik leerde met groot succes toe. Heel waardevol allemaal als je het op zijn effectiviteit beschouwd.

Maar ergens – een jaar of wat terug – begon het te wringen. Het strookte niet meer met mijn natuur. Dit was niet meer congruent met het beeld van een wereld zoals ik die wil zien.

Dus ik ben weer dingen overboord gaan gooien om mijn pad terug te vinden.

Het sterkste signaal

Dat het niet meer strookt met jouw natuur, heb je overigens niet meteen zo helder.

Je merkt het aan iets anders: de zin en energie verdwijnen! Je moet dit, je moet dat. Je bent alleen nog maar aan het moeten.

Dat is het sterkste signaal dat je van je eigen pad afdwaalt.

Pas als je dan wat scherper kijkt, zie je: dit zijn andermans normen. Ik ben niet meer mijn ding aan het doen, maar het kunstje van een ander.

Je bent te veel een trukendoos geworden. Je bent te veel aan het doen wat anderen je gezegd hebben.

En je hebt te weinig geluisterd naar waar je zelf voor gemaakt bent.

Hebben we dat niet allemaal op verschillende momenten in onze levens?

Je leert methodes en krijgt normen opgelegd, en langzaam dwaal je van je eigen pad. En opeens wordt je wakker en je beseft: dit gaat niet meer over mij. Dit is van anderen.

Naar de Maan

Daarom is het goed om regelmatig na te denken over die ene grote vraag: waar ben ik voor gemaakt?

Daarom is het ook zo mooi wat die deelnemer aan die ondernemers-avond zei.

Het is fijn om zo nu en dan uit de drukte van de dag te stappen en eens goed te kijken naar jezelf. Wat voor mens zie jij voor je als je gerealiseerd hebt waar jij voor gemaakt bent?

Doe die oefening eens: ga eens op de maan zitten en kijk naar de wereld en zie hoe die veranderd is als jij hebt kunnen doen waar je voor gemaakt bent.

En als je daar dan zit, kijk ook eens naar jezelf, daar beneden. Wat voor een prachtig mens zie je daar staan? Beschrijf dat eens voor jezelf.

Terug op Aarde

Back to earth, komt het hier op neer:

Ben ik echt mijn leven aan het leven, of doe ik allemaal stukjes van anderen?

Is het tweede het geval, dan droog je langzaam op. Je put jezelf uit. Je gaat steeds minder presteren, hoeveel cursussen je ook volgt.

Handel daarom naar jouw normen.

Koester jouw grenzen. De grens van ’dit past bij mij, dus zal ik het omarmen’ en ’dit hoort bij een ander, het strookt niet met mijn wereldbeeld, dus ik laat het liggen’.

De juiste energie

Kies steeds heel zuiver voor dat waarvan jij gelukkig wordt.

Je wordt er relaxed door, hoe hard je ook werkt. Je kunt vermoedelijk zelfs meer aan dan je ooit gedacht had. En met groot plezier.

Wees lekker egoïstisch als het hierom gaat.

Want dit is wat je in de juiste energie brengt.

De energie die nodig is om jezelf en anderen echt te helpen. Alleen als jouw prestaties voelen als jouw feest, kun je de wereld stukken beter maken.

Print Friendly, PDF & Email

Een woord over de auteur

Stan Lenssen

Coacht en schrijft op en over thema's van het leven - Professional Certified Coach - gecertificeerd door ICF: de International Coach Federation, die staat voor kwaliteit in coaching. 'Ik voel me mateloos gedreven om mensen te stimuleren het beste in zichzelf te ontdekken en te activeren, zodat we ons leven hier kunnen vormgeven op een manier die iedereen gelukkig maakt.'

2 comments… add one
 • Fanny 11 okt 2014, 16:22

  Hi Stan,

  Nogmaals bedankt voor de inspirerende avond in Amsterdam. En het cadeautje, alleen al het nadenken over mijn “hobbel” zorgde al voor het gesprek voor een Eye-opener en een stuk Flow waarin ik mijn to-do list al meteen kon verkleinen!

  Nu de puzzelstukjes nog, ik hield als klein kind al van puzzelen!

  • Stan Lenssen 11 okt 2014, 17:00

   Hallo Fanny,
   Het was super om je erbij te hebben. En wat fijn dat je het effect van de avond echt ervaren hebt, en – mooier nog – ook hebt omgezet in actie. Succes met puzzelen 🙂
   Groeten,
   Stan

Leave a Comment

Privacyverklaring