Ik los het zelf wel op

Er bestaan veel misvattingen over coaching. Deze twee kennen we allemaal:

  • Lees een boek, dat werkt ook.
  • Ik coach mij zelf, wel zo handig (en lekker goedkoop).

Het boek

Een boek geeft inzichten. Zeer waardevol. Ook ik lees graag. Maar aan de slag gaan met die inzichten, dat is een heel ander verhaal.

Hoe incorporeer je ze? Wie zorgt ervoor dat je regelmatig aan je inzichten herinnerd wordt? Wie zorgt ervoor dat je ze heroverweegt en aanscherpt?

Wie houdt de vinger aan de pols om te checken of die inzichten ook effectief tot leven komen in jouw leven? (En niet alleen maar de boekenplank blijven vullen.)

Ben jij daarvoor zelf scherp genoeg? Ben jij de persoon die zichzelf kan spiegelen? Ben jij de persoon die zichzelf kan confronteren? Wees eens eerlijk: durf jij dat? En kun je dan ook nog objectief blijven?

Een goed boek kan je geweldig inspireren. Kennis opdoen is fantastisch. Maar dan je leven erop aanpassen. De inzichten die je krijgt dus ook echt gaan toepassen. Daar is een proces voor nodig.

Een paar uur lezen, geeft je ideeën en vast ook eye-openers, maar het is geen proces.

De zelf-coach

Waarom hebben top-sporters en top-managers eigenlijk al sinds jaar en dag een coach?

Over lezen gesproken – in het boek De regels van het spelletje van Eelco Smit las ik hierover een mooie uitspraak: Scherpe messen slijpen zich nu eenmaal niet zelf.

In een paar woorden is hiermee alles gezegd. Top-sporters en top-managers weten dat zij het harde staal zijn, de ruwe diamant. Ze voelen de kracht en het talent dat ze in zich hebben.

Maar misschien is wel hun grootste gave dit:

Zij beseffen als geen ander dat het slecht afspraken maken is met jezelf. Dan veranderen staal en diamant spontaan in boter. Want er is niets zo makkelijk en verleidelijk als onder die ‘zelf-afspraken’ uit te komen.

Toe durven geven dat je een mens bent en dat dat dus gebeurt als je er alleen voor staat, maakt je enorm sterk. Want dan snap je: ik kan wel hard als staal of diamant zijn, maar mezelf slijpen is een onmogelijke opgave. Me nu en dan vermanend voor de spiegel toespreken, daarmee ga ik dat niet redden.

Daarom hebben top-sporters en top-managers een coach (die ze graag betalen, omdat ze hem dubbel en dwars terugverdienen).

Wat is dat dan, dat coaching doet?

Zoals ik het doe…

Ik luister heel scherp naar wat jij zegt. Zonder oordeel. Ik vraag steeds door. Dieper en dieper. Zover, dat jij er stil van wordt.

Ik zie je denken. Ik zie je voelen. Je ogen omhoog, of omlaag gericht. Ze kijken ver weg. De tijd verdwijnt. Voor even. Er gaat iets daarbinnen om…

En dan gebeurt het magische. Je begint te vertellen. De echte, eerlijke antwoorden. Zuiver. Ontdaan van alle ruis en het ‘eromheen gedraai’.

De mist lost op. Er ontstaat helderheid! Niet bedoeld voor mij, de coach. Maar voor jou!

Is dit alleen te doen? Heel eerlijk…

Ik spiegel je op je blinde vlekken. Soms zijn dat blokkades. Heel vaak ook zijn dat talenten die je van jezelf nog niet had ontdekt. Er blijkt zo veel meer te zijn waarmee je aan de slag kunt. Je bereikt een grote verdieping van je zelfbewustzijn.

Sneller groeien

Het mooie van een coach is: hij is geen partij in jouw verhaal. Hij kan je dus vragen stellen zonder enig oordeel. En zonder jou te sturen in een richting. Immers: de uiteindelijke uitkomst treft hem in geen enkel belang. Hier geldt alleen jouw belang.

Coaching is een vak. In dat vak is het een grote vaardigheid om aan jouw woorden te horen waar jij jezelf ‘verklikt’. Het is speuren naar woorden die niet alleen duiden op jouw blokkades, maar ook op jouw talenten en op jouw kansen.

Je denkt jezelf te kennen. Je denkt jezelf te kunnen coachen. Maar er schuilen altijd meer mogelijkheden in je dan je zelf ziet. En vaak zijn het blokkades – die net doen of ze reëel zijn – die het zicht belemmeren.

Die blokkades ontmaskeren, waardoor de luiken naar de mogelijkheden opengaan, dat is precies de reden waarom mensen met een coach sneller groeien.

’t Is natuurlijk aan jou, maar als je momentum wilt creëren in je leven, dan ligt hier een geweldige optie.

Print Friendly, PDF & Email

Een woord over de auteur

Stan Lenssen

Coacht en schrijft op en over thema's van het leven - Professional Certified Coach - gecertificeerd door ICF: de International Coach Federation, die staat voor kwaliteit in coaching. 'Ik voel me mateloos gedreven om mensen te stimuleren het beste in zichzelf te ontdekken en te activeren, zodat we ons leven hier kunnen vormgeven op een manier die iedereen gelukkig maakt.'

0 comments… add one

Leave a Comment

Privacyverklaring