Mijn ommezwaai (deel 1)

Het is zaterdag 16 november 2013 en ik ben er helemaal klaar mee.

Ik sta op het podium voor zo’n 30 ondernemers in een prachtig gedecoreerde zaal in een chique hotel in Den Bosch. Zojuist heb ik mijn derde event Winnaarsbrein LIVE met een dankwoord afgesloten.

Het applaus dat ik krijg is warm. Toch besluit ik om te stoppen met deze manier van werken.

In 2009 was ik gestart als business coach. Ik had voor mijzelf 4 belangrijke uitgangspunten geformuleerd:

 1. Vrij denken, vrij doen
 2. Happy hersenwerk
 3. Travel light
 4. Open mind

Voor een ander wat cryptisch misschien, maar ik wist precies waarvoor ze stonden. Samen vormden zij de basis voor de wijze waarop ik mijn bedrijf vorm wilde geven.

Na een ondernemersleven van meer dan 15 jaar wist ik in 2009: dit zijn mijn kernwaarden, mijn wezen, mijn geweten waar ik niet anders dan trouw aan kan blijven.

En nu, nu sta ik hier in die prachtige zaal in dat hotel in Den Bosch. Net een succesvol event achter de rug èn met een grote kater. Want ik voel dat ik mijn kernwaarden absoluut verlaten heb.

De deelnemers aan het event hebben niets in de gaten. Ze zijn nog euforisch en blij van de hype die 2 dagen lang in deze cocon gecreëerd is. Maar ik weet het zeker: dit is de laatste keer op deze manier.

Hoe kwam ik hier terecht?

Mijn grootste interesse

Na mijn start als business coach in 2009 heb ik lang gezocht naar een manier om dit vak voor mij te laten werken. Medio 2007 hadden mij vrouw en ik ons gezamenlijke bedrijf – de Allergiewinkel BV – verkocht.

Na de overdracht van de zaak ben ik gaan bloggen over ondernemen. Mijn thema’s waren marketing, retail, internet en dienstverlening. Daar had ik veel expertise in opgebouwd.

Maar ik voelde me ook zeer aangetrokken door de persoonlijke groeitocht die je doormaakt als ondernemer. Door de manieren die je jezelf eigen maakt om je angsten, blokkades en twijfels te overwinnen. En dat je daardoor een completer mens wordt, meer van je eigen potentieel ontdekt, en meer bevrediging vindt in je werk. Ook daar schreef ik regelmatig stukken over.

Die blogstukken maakten veel los bij lezers. Ik kreeg er veel reacties op. Dat was een aangename verrassing, want juist dit aspect van ondernemen had altijd al mijn grootste interesse. Toen ik bedrijfskunde studeerde heb ik zelfs overwogen om een overstap naar het domein van de psychologie te maken.

Van een roeping alleen kun je niet leven

Voor mij kwam daar in 2009 heel veel samen. Ik adviseerde toen mkb-bedrijven over zakendoen via internet. Intussen kreeg ik ook contact met de ondernemers die reageerden op mijn artikelen. Ik raakte geboeid door hun vragen en hun zoektocht. Ik herkende mijzelf in hun verhaal en zij herkenden zichzelf waarschijnlijk in het mijne.

Min of meer automatisch schakelde ik over van advisering op business coaching. Het voelde als een roeping.

Ik deed nu coaching-sessies die ik vanuit mijn ervaring vorm gaf. Dat bracht me tevreden cliënten die persoonlijk en in hun business groeiden. Tegelijkertijd besefte ik dat ik er voor hen nog meer uit kon halen als ik meer kennis en vaardigheden tot mijn beschikking had.

Dat wilde ik ook heel graag. Er bleef nu te veel liggen waar ik niet echt mee uit de voeten kon. En ik wilde ook mijn eigen groeiproces versnellen. Ik had dus behoefte aan een opleiding in coaching.

Ook worstelde ik met nog een ander aspect: een roeping is leuk, maar er moet wel brood op de plank. Wat ik nu deed, was een beetje hap-snap uurtjes sprokkelen. Ik had niet eens een stevig vast tarief. Veel meer dan een 1000 euro per maand kwam er niet binnen.

Mijn reservepot slonk intussen. Af en toe deed ik een wat grotere opdracht. Dan verdiende ik bijvoorbeeld 3000 euro. Dat gaf dan even rust, maar het bracht geen structurele oplossing.

Hoe kon ik dit slimmer aanpakken?

Experiment in bloggen

Een tijdje zocht ik het in specialisatie. Ik richtte mij op bloggen. Schrijven is een passie van me en ik had inmiddels zelf ervaren wat voor een krachtig instrument een blog voor een ondernemer kan zijn.

Ondernemers die wilden leren bloggen konden bij mij terecht. Ik coachte en trainde hen in schrijven. Dat was leuk. Ik richtte zelfs schrijfkringen op. Op een gegeven moment was ik een paar avonden per week op pad naar schrijfavonden voor ondernemers in Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Utrecht.

Maar rendabel kreeg ik het niet. Plus: hoe leuk schrijven ook is, ik kwam erachter dat het voor mij toch vooral een instrument is om mijn boodschap over te brengen. Ik verlangde naar dat vak van business coach. Dat was wat ik echt wilde. Ik wilde veel meer aspecten van het ondernemerschap en van het leven aanraken.

En niet alleen op een beschouwende manier, in het schijven, maar er ook echt aan werken. Met mensen. Mensen die hun weg aan het zoeken zijn. Mensen die verdieping, vervulling en groei zoeken in hun bestaan.

Op de hei

In december 2011 dient de oplossing zich aan.

Ik ben op het event geweest van een van de bekendste ondernemerscoaches van Nederland. Ik voel me helemaal opgeladen. Ik heb 3 dagen doorgebracht ‘op de hei’ met meer dan 100 mede-ondernemers. Meest starters en zelfstandige professionals. 3 dagen lang zijn we getrakteerd op een opgewonden sfeer van hoop en enthousiasme.

Op het einde van die 3 dagen lag daar een fantastische propositie. Een voorstel om mee te doen in een programma: een jaar lang werken aan je bedrijf in een groep met gelijkgestemde ondernemers. Een strategisch model implementeren dat succes brengt, en dat leren van een top-ondernemerscoach. Daar bovenop kon ik ook nog eens gecertificeerd raken als business coach.

Dat was het. Natuurlijk! Dus ik heb ervoor getekend.

Een snelle leerling

Het werd een zeer succesvol jaar. Ik leerde en kopieerde gretig alles wat me werd voorgeschoteld. Het werkte. Fantastisch. Ik was een snelle leerling. In 2012 behaalde ik meer dan een ton omzet en halverwege dat jaar al mocht ik mij gecertificeerd coach noemen.

Zo ging ik zeer goedgemutst 2013 in. Ik had dat nieuwe model in handen en hanteerde het bedreven in mijn rol van gecertificeerd coach. Ik organiseerde mijn eigen programma’s voor cliëntengroepen en deed mijn eigen events waarin ik deze groepsprogramma’s verkocht.

Intussen bezocht ik ook allerlei events van anderen en deed een vervolgprogramma bij diezelfde ondernemerscoach van 2012.

Twijfel

2013 startte bijzonder rooskleurig en ik had me helemaal ondergedompeld in deze wereld toen ik me ergens steeds meer bewust van werd.

Ik had dan wel succes, maar lang niet iedereen behaalde deze resultaten. Eerlijk gezegd slechts een kleine minderheid. Ik zag anderen ontzettend hun best doen en worstelen, maar wat bij mij werkte, ging voor hun totaal niet op.

Een vergelijkbaar beeld zag ik bij mijn eigen cliëntengroepen. Ik onderwees ze datzelfde model. Ook daar werd hard gewerkt om te slagen. En natuurlijk, er werden mooie resultaten bereikt, maar ik zag ook bij hen grote onderlinge verschillen.

Blijkbaar paste dat model lang niet zo mooi bij iedereen. Ik begon me af te vragen of het wel zo fantastisch was; of er niet te veel individuele verschillen tussen mensen zijn om dit als een blauwdruk over iedereen heen te leggen. En of een meer individuele benadering niet veel effectiever kon zijn.

Het beeld stemde me minder en minder tevreden. Waren dat eenheidsmodel en die groepsbenadering wel de beste weg voor de cliënten zelf?

Geloof, hoop en liefde slim verpakt in Cialdini

Intussen gebeurde er ook iets anders met me. Veel van de events die ik bezocht, waren er wel heel erg op gericht om zo veel mogelijk programma’s te verkopen. De gewiekste commerciële opzet ging me steeds meer tegenstaan.

Was dit de coachingswereld waarin ik me nog thuis voelde? Ging het hier niet vooral over goed geld verdienen, en misschien wel erg weinig over coaching?

Schotelde deze wereld niet heel vaak een verhaal van ‘geloof, hoop en liefde’ voor, slim verpakt in de mechanismen van beïnvloeding die Cialdini zo mooi beschreven heeft, om er dan uiteindelijk vooral zelf het wijste van te worden?

Stap voor stap stevende ik af op een harde confrontatie met mijzelf. Ik voelde steeds meer weerstand bij alle events die ik bezocht. Ook bij mijn eigen events. Ik ging er steeds kritischer naar kijken.

Waren dit eigenlijk niet gewoon verkoopmachines? Ik ben echt niet vies van een beetje marketing, maar wilde ik hier nog wel aan meedoen? Prima misschien voor anderen, maar dit had míj als business coach toch nooit voor ogen gestaan?

Terug bij mijn kernwaarden

Intussen las en at ik alles wat ik maar kon vinden over coaching. Want ik realiseerde me meer en meer dat ik heel graag deze roeping wilde, maar dan wel anders.

Dit moest toch beter en sympathieker kunnen? Effectiever voor de cliënt en met een evenwichtiger verhouding tussen commercie en inhoud.

En zo kwam het dat ik er op mijn eigen derde event klaar mee was. Daar stond ik op dat podium met de 4 kernwaarden die ik zoetjesaan was kwijtgeraakt, weer glashelder voor ogen. Het roer moest om.

Ik wilde heel graag antwoord op de vraag waarom dat  mooie model lang niet voor iedereen werkte en hoe ìk mijn business coaching dan anders kon gaan doen.

Ik kwam thuis en ik ging op zoek…

Wordt vervolgd…

Print Friendly, PDF & Email

Een woord over de auteur

Stan Lenssen

Coacht en schrijft op en over thema's van het leven - Professional Certified Coach - gecertificeerd door ICF: de International Coach Federation, die staat voor kwaliteit in coaching. 'Ik voel me mateloos gedreven om mensen te stimuleren het beste in zichzelf te ontdekken en te activeren, zodat we ons leven hier kunnen vormgeven op een manier die iedereen gelukkig maakt.'

24 comments… add one
 • Sabrina 25 feb 2015, 11:18

  Heel benieuwd naar het vervolg Stan! Ik Ben 1 van die ondernemers die voelt dat dit business model niet voor iedereen werkt;-) Ik pak eruit wat werkt Voor mij en pionier mij rot om verder mijn eigen vorm te vinden. Door vanuit mijn dromen te durven doen kom ik uiteindelijk steeds dichter bij de manier van coachen die past bij mij en mijn klanten…en dat voelt authentiek en eerlijk:-)

  • Stan Lenssen 25 feb 2015, 12:01

   Hoi Sabrina,
   Dicht bij jezelf blijven is een al een fantastische stap voorwaarts.
   Experimenteer en hou steeds jouw kernwaarden in de peiling. Dan kun je vertrouwen hebben en zal het goed voor je uitpakken.
   Ik hoop dat mijn verhaal je helpt. Binnenkort volgt deel 2 en zal ik je vertellen wat voor mij bleek te werken.
   Veel succes, tot snel weer. En volg jouw mooie pad.
   Groetjes,
   Stan

 • El Lenssen 25 feb 2015, 11:41

  Prachtig en krachtig relaas. Soms moeten we even wat van onze kernwaarden of om ze daardoor des te beter te kunnen beseffen, te bevatten en te bekrachtigen. En het mooie is, als het wis en waarachtig je kernwaarden zijn, en dat zijn ze zeker in jouw geval, dan, komen ze daarna met meer glans en des te wijzer en waardiger terug. Dit is pas groeien, wow, en zal anderen zeer veel inspiratie en de juiste flow brengen. Je zult nog meer gaan uitdelen aan de wereld, Stan. Ben super trots zo’n broer te hebben. Wie waagt vanuit zijn zuiver hart, die wint. Als we dat allemaal leren, komt die betere wereld er. Ik ben zo trots!!! Dikke knuffel. En dan nog iets: Het ondernemerscoaching jaar bij jou heeft mij zoveel gebracht, dat mijn werk nu zeer krachtig en met glans de wereld ingaat. Mede dankzij jou, en je lef, Stan!! Lef brengt net dat randje peper, dat ons innerlijk vuur een zetje geeft om de dingen ook echt waar te maken. Dank je wel voor dit prachtige relaas, Stan. Ik ben niet trots maar supertrots! Liefs, El.

  • Stan Lenssen 25 feb 2015, 12:05

   Een enorme dikke dankjewel El. Maakt me heel blij 🙂
   Even verwijderd raken van mijn kernwaarden heeft me inderdaad laten zien dat deze dus echt bij mij horen.
   Dat is een grote verrijking!
   Liefs,
   Stan

 • Wiepke 25 feb 2015, 11:12

  Hoi Stan,

  Boeiend verhaal.
  Met een sterke klifhanger 🙂
  Je maakt me wel erg nieuwsgierig naar het vervolg.

  Groeten!

  Wiepke

 • Aleid 25 feb 2015, 12:20

  Mooi om te lezen Stan. Jouw eigen verhaal bevestigt ook mijn verlangen om op een meer bij passende manier met mijn klanten om te gaan. Ik ben dan ook dankbaar dat jij mijn businesscoach bent en dat ik al veel van jou heb geleerd. En met succes! Mijn klanten waarderen mij om mijn aanpak en zij hebben zelf ook steeds meer succes.
  Ik ben ook benieuwd naar deel 2… Hartelijke groet, Aleid

  • Stan Lenssen 25 feb 2015, 12:27

   Wat fijn om te lezen Aleid.
   Voelt als een grote steun. En ik ben er zeer trots op te zien hoe jij aan het groeien bent.
   Erg bedankt dat ik van dat proces deel mag uitmaken.
   Groeten en tot snel,
   Stan

 • Hans 25 feb 2015, 12:39

  Prachtig beschreven Stan. Het is duidelijk dat er geen kant-en-klare weg naar een rooskleurige toekomst is, iedereen is anders. Het blijft een spannende zoektocht met verleidingen en uitdagingen, waarbij je kernwaarden doorlopend op de proef worden gesteld. Ik ben héél erg benieuwd naar het vervolg van je verhaal!
  Groeten, Hans

  • Stan Lenssen 25 feb 2015, 12:53

   Dat zeg je mooi Hans, iedereen is anders. En daarmee loop je al een beetje vooruit op deel 2 😉
   Het is inderdaad een spannende zoektocht, een reis. De grootste beloning die je kunt ontvangen, is van die reis te genieten, zowel van de pieken als de dalen.
   Dat is levenskunst. En dat is iets waarvan ik zie dat jij dat in je hebt.
   Blijf genieten van je reis,
   Stan

 • Truitje 25 feb 2015, 12:50

  Hallo Stan,
  Wauw wat een prachtig en sterk verhaal. Dicht bij jezelf blijven spreekt mij ook enorm aan. Geloof in jezelf en vanuit je innerlijke leiding je klanten begeleiden. Jij durft jezelf in de ogen te kijken en het roer om te gooien als dat nodig is. Daar is lef voor nodig en die lef heb jij, respect hiervoor. Jouw lessen hebben me veel gebracht, dank hiervoor Stan. Ik ben nog steeds zoekend wat nou precies bij me past en op welke manier mijn klanten het liefs begeleid willen worden. Op mijn manier kom ik er wel omdat ik geloof in mezelf. Ik ben nieuwsgierig naar het vervolg van jouw zoektocht. Vrolijke groetjes en dikke kus.

  • Stan Lenssen 25 feb 2015, 13:00

   Dikke kus terug Truitje,
   Ik bewonder je positiviteit en vrolijkheid die je steeds zo mooi combineert met diepgang.
   Je bent met iets heel krachtigs bezig. Daar zijn jouw kernwaarden erg belangrijk bij.
   Dat proces van zoeken, hoort erbij. Experimenteer en blijf lekker in actie, dan komt het vinden vanzelf.
   Je vertrouwen in jezelf zal je daarbij enorm helpen,
   Veel succes en tot deel 2 😉
   Stan

 • Mientje den Boer 25 feb 2015, 13:10

  Pakkend geschreven Stan.

  Juist dat iedere keer opnieuw voor jezelf formuleren en toetsen van je kernwaarden maakt het voor mij zo boeiend om ondernemer te zijn. Die uitdagingen zou ik niet willen missen! En het fijne aan jou is dat jij het zo mooi kunt verwoorden.

  Mijn werkfocus heb ik nog lang niet gevonden, maar mijn werkplezier duidelijk wel!

  Ook hier geldt: wordt vervolgd.

  • Stan Lenssen 25 feb 2015, 13:19

   Dank je wel Mientje,
   Het is ook een heerlijke, boeiende weg. Eenmaal ondernemer wil je nooit meer anders. Dat proef ik bij jou ook.
   Mooi dat je je werkplezier zo hebt gevonden. Kijk eens wat het daarbinnen is, dat aan dat plezier de grootste bijdrage levert. Zou zomaar kunnen zijn dat daar je focus wacht om ook gevonden te worden.
   Veel succes met jouw vervolg!
   Stan

 • Hubrien 25 feb 2015, 16:35

  Dankjewel voor het delen Stan. Ik volg je al een paar jaren en heb haarscherp gezien en gevoeld wat je beschrijft. De reden ook dat ik tijden je mails/blogs/nieuwsbrieven/ezines ongeopend weggooide (tja, eerlijk is eerlijk…) Tot een poosje geleden ik voelde dat er iets veranderde in je boodschappen. Waar dat uitkomt weet ik nog niet, maar je hebt in ieder geval alvast 1 lezer voor je volgende blog… 🙂 Goodluck!

  • Stan Lenssen 25 feb 2015, 18:13

   Wat tof Hubrien dat je me al die tijd gewoon bent blijven volgen. Je had er ook voor kunnen kiezen om je uit te schrijven, maar dat heb je niet gedaan. Daar ben ik je extra erkentelijk voor. En het getuigt van een groot inzicht: het besef dat mensen zich ontwikkelen en dat het de moeite waard kan zijn om die ontwikkeling te blijven volgen ook al gaat soms een andere kant op dan je graag ziet. Want je weet maar nooit, op een goede dag… 😉
   Ik kijk erg uit naar het webinar dat je volgende week doet met Rene Hogenes.
   Tot dan!
   Jij ook good luck,
   Stan

 • Mirjam 25 feb 2015, 16:43

  Dankjewel Stan, voor het delen van je ervaring. Zo herkenbaar! Soms lijkt een stap terug juist zomaar een stap vooruit te zijn. Ik hoop die binnenkort ook te zetten.
  liefs, Mirjam

  • Stan Lenssen 25 feb 2015, 18:22

   Hoi lieve Mirjam,
   Da’s een waarheid als een koe 🙂
   Gewoon ontzettend bedankt voor al je vertrouwen.
   Ik wens je veel succes met de spannende stap die jij gaat zetten.
   We houden stevig en warm contact,
   Stan

 • Asha 25 feb 2015, 18:34

  Zo herkenbaar. Ik heb hetzelfde gedaan als jij. Bevrijdend 🙂

  • Stan Lenssen 25 feb 2015, 19:05

   Dank je wel Asha,
   Ik lees het op je site. Je beste zelf vinden als de diamant onder de citroenschil 😉
   Veel succes en groeten,
   Stan

 • Ludo Ansems 26 feb 2015, 15:41

  Goh,

  Herken me in wat Hubrien schetst. Werd minder geraakt door je teksten, teveel a la de genoemde events. En toen kwam deze binnen en wilde meteen lezen. Erg geboeid uitgelezen en ben érg benieuwd waar dit heengaat.

  Fijne dag,

  Ludo

  • Stan Lenssen 27 feb 2015, 0:17

   Hi Ludo,
   Wat leuk van je te horen!
   Ben blij dat deze tekst (weer) bij je resoneert.
   Dank voor je reactie en ik hoop oprecht dat we elkaar vaker weer gaan tegenkomen.
   Groeten,
   Stan

 • Francine Hendriks 27 feb 2015, 16:46

  Dag Stan,

  Ik kijk uit naar het vervolg van je verhaal.
  Mooi dat je dit met ons deelt.
  Was er even stil van.

  Hartelijke groet Francine 😉

  • Stan Lenssen 27 feb 2015, 21:40

   Hallo Francine,
   Dank je wel dat je reageert 🙂
   De wereld verandert razendsnel. Dat maakt dat er veel behoefte is aan goede coaches die bewustzijn en zelfontwikkeling in mensen losmaken. Mijn visie op coaching heeft zich stap voor stap ontwikkeld in een richting die ik graag wil delen, omdat ik ervan overtuigd ben dat juist die richting daar fantastisch aan bij kan dragen. Heel snel meer daarover. Stay tuned…
   Groeten,
   Stan

Leave a Comment

Privacyverklaring