Wanneer ben je toe aan coaching?

Deze komt nogal eens langs als ik praat met mensen die coaching overwegen: ‘Ik twijfel of coaching op dit moment de juiste stap is.’

Of, in een iets andere versie: ‘Ik twijfel of ik al aan coaching toe ben. Ik moet eerst nog wat dingen voor mezelf op een rijtje krijgen.’

Ik begrijp die twijfel heel goed. Want hoe kun je nou zoiets abstracts als coaching voor jezelf tot iets grijpbaars maken?

Je stapt ergens in en je hebt vooraf geen enkel idee wat de uitkomst zal zijn. Er is slechts een vaag gevoel van ‘dit kan me helpen’.

Dus er is twijfel. Jazeker. En hij is reëel.

Maar is het de twijfel aan coaching als methodiek en als hulpbron? Of is het de twijfel die eigenlijk geen twijfel is, maar de vrees voor het onbekende in jouzelf?

Het ligt eraan hoeveel levens je hebt

Als je echt iets wilt veranderen in je leven, of als er processen spelen in jouw onderneming die jou op de proef stellen (en zijn die er niet altijd), dan is coaching onverbeterlijk.

En dan bedoel ik niet de coaching in een volle groep waar een trainer je vertelt wat je hebt te doen. Ik heb het over het echte, diepgaande 1-op-1 gesprek waar jij jezelf vertelt wat je hebt te doen.

Dat is een gesprek waarin je veiligheid en ruimte krijgt. Een gesprek waarin jouw coach heel scherp luistert naar wat jij zegt. Zonder oordeel.

Een gesprek waarin hij jou bestookt met een arsenaal aan weloverwogen vragen. Om het beeld steeds scherper en scherper te krijgen. Niet voor hem. Maar voor jou. Zodat jij daarna verder aan de slag kunt.

Zo’n gesprek bedoel ik dus.

Wat gebeurt er als je denkt: ‘Ik ben er nog niet uit. Heb ik dat wel nodig, zo’n gesprek?’

Waarschijnlijk weet je dan al heel goed dat je dit kunt gebruiken. Maar het is de angst voor het onzekere, de angst voor wat je bij jezelf misschien tegen zult komen. En wat je dan te doen staat.

Dus je blijft jezelf vertellen: ‘Het is nog niet de juiste stap.’

Wanneer is coaching wel de juiste stap?

Het ligt eraan. Hoeveel levens heb je?

Mijn ervaring is…

Hoe langer ik dit vak doe, hoe meer bevestiging ik krijg van de onschatbare waarde die coaching heeft. En niet alleen door de ontwikkelingsversnelling die ik zie bij mijn cliënten.

Ik ervaar die ontwikkelingsversnelling ook zelf. Want natuurlijk laat ik mijzelf ook coachen. Eerlijk gezegd; ik zou wel gek zijn als ik niet regelmatig in de stoel van de coachee ging zitten.

Vrijwel elke sessie met mijn coach geeft me nieuwe inzichten. Ik bemerk dat ik dingen anders ga zien, waardoor ik makkelijker en meer ontspannen in mijn bedrijf kom te staan. De keuzes die ik maak voor mijn bedrijf, worden steeds congruenter met wie ikzelf in essentie ben.

Dat doet iets belangrijks met die keuzes. Ze zijn steeds succesvoller, want ik sta er volledig achter. Ik ben op en top gemotiveerd om er het beste uit te halen.

Een persoonlijk voorbeeld

Soms denk je dat je moet veranderen. Dat een bepaalde persoonlijke eigenschap je belemmert in het ondernemen.

Bijvoorbeeld: wees eens wat assertiever in je gesprekken met leveranciers, business partners en zelfs met cliënten. Confronteer wat harder. Dat kan je zakelijk verder brengen.

Dat is wat je dus denkt: ik moet veranderen, want dat gaat me helpen.

Maar in een sessie met je coach kom je er dan zomaar achter, dat het eigenlijk heel anders zit. Je ziet iets wat je eerder niet zag: die zachte eigenschap van juist niét willen confronteren, en niét assertief zijn, heeft je in het verleden veel gebracht. Onder andere fantastisch gemotiveerde medewerkers, zeer loyale klanten, respectvolle en op vertrouwen gebaseerde afspraken met leveranciers en partners.

Dus de vraag is niet: hoe kun je veranderen? De vraag is: hoe kun je een mooie eigenschap steeds zo inzetten dat hij je bedrijf blijft versterken? Op jouw unieke en authentieke manier.

Dit ging over mij, een tijdje terug. Ik dacht dat ik moest veranderen, en zo legde ik dus ook die vraag neer bij mijn coach. Ik vond een heel ander antwoord dan ik mijzelf vóór het coachingsgesprek had voorgesteld.

Het is maar een voorbeeld van hoe coaching je perceptie kan veranderen en je als persoon kan versterken.

Op de drempel van jouw proces

Durf jij eerlijk te zijn naar jezelf en te zien dat het niet een kwestie is van ‘wanneer ben ik aan coaching toe?’

Alleen al die vraag stellen, vertelt je iets belangrijks. Die vraag is de erkenning dat je op de drempel staat van een proces.

Durf je dat proces in te gaan? Dat is eigenlijk de echte vraag.

Want het is best wel eng en angstig. Je weet; dan ga je dieper graven. En wat ga je dan tegenkomen van jezelf? Welke veranderingen ga je in dat proces van jezelf vragen?

En tegelijkertijd is dat ook wat je wilt: veranderen! Want wat kan jou dat wel niet opleveren?

De ware effecten van coaching ervaar je als je ermee aan de slag gaat. Wacht niet te veel levens af. Je hebt er één. Haal er het beste uit.

Print Friendly, PDF & Email

Een woord over de auteur

Stan Lenssen

Coacht en schrijft op en over thema's van het leven - Professional Certified Coach - gecertificeerd door ICF: de International Coach Federation, die staat voor kwaliteit in coaching. 'Ik voel me mateloos gedreven om mensen te stimuleren het beste in zichzelf te ontdekken en te activeren, zodat we ons leven hier kunnen vormgeven op een manier die iedereen gelukkig maakt.'

0 comments… add one

Leave a Comment

Privacyverklaring