Wat VRIJHEID je geeft en wat VRIJHEID je vraagt

Het was een spannende week voor ons. Wij zijn naar Amsterdam verhuisd. De kans om dat te doen kwam vrij plotseling.

Een maand of 4 terug is het idee ontstaan. Mijn vrouw en ik zagen mogelijkheden in de Randstad. Beiden hadden we daar al verschillende zakelijke lijntjes liggen.

Amsterdam leek ons daarom geweldig. Ergens in de komende 2 jaar zouden we daar domicilie kiezen.

Tot opeens een unieke gelegenheid voorbij kwam. Dat was 4 weken terug. ‘Doen!’, zeiden we allebei.

Eindhoven was mooi en we zijn dankbaar voor alle stappen die we daar hebben mogen zetten. Daar hebben we de kansen van de stad geproefd en met onze laatste bedrijven onze eerste grote dingen neergezet.

En nu zitten we dus in Amsterdam. Deze stad gaat ons nog meer geven. Dat weten we zeker. Er je zetel hebben voelt fantastisch en is geweldig inspirerend.

Zo’n kans grijpen heeft alles te maken met de VRIJHEID waarin wij allemaal leven.

Maar laat ik eerst een paar belangrijke ondernemerslessen met je delen. Wij kregen ze in deze periode van verandering weer bevestigd.

5 ondernemerslessen

1. Pak kansen als ze voorbij komen

Lijkt dat een open deur? Hoe vaak laten we kansen niet passeren?

Als het moment zich aandient, durven we toch net niet JA te zeggen. Want om ons heen en in onszelf zullen dingen wijzigen. Dat vinden we lastig.

We zitten vast in een patroon dat vertrouwd en veilig voelt. Zeg nee tegen dat patroon en zag ja tegen de kansen.

2. Laat je gevoel spreken, ook al is het eng

Als je voelt ‘dit kan me verder brengen’, doe het dan!

En pas op: wees zuiver in je oordeel. Heel vaak zeggen we onszelf: ‘Dit voelt niet goed, liever niet doen.’ Terwijl we weten dat dat angst is, trappen we er vol in.

‘Dit voelt niet goed’, is veel te vaag en veel te vaak een smoes. Analyseer je gevoel goed en heb oog voor wat je winnen gaat.

3. Laat je niet tegenhouden door praktische bezwaren of door bezit

Praktische bezwaren zijn bezwaren die niet bestaan.

Het zijn kleine hobbels op de weg die slechts glad gestreken willen worden. Een praktisch bezwaar is altijd oplosbaar en mag jouw groei nooit in de weg staan!

Bezit is nog verraderlijker, want je mocht het eens verliezen. Verliezen vinden we vele malen erger dan iets nieuws verwerven. Dat is grondig onderzocht.

Besef: een huis, een auto, het is allemaal inwisselbaar en overal opnieuw verkrijgbaar. Jouw groei is niet gebonden aan materiële zaken.

De potentie om te groeien zit in jou en niet daarbuiten. Je neemt haar overal met je mee.

4. Kies altijd voor verandering

Verandering schept groeikansen. Stabiliteit doet het tegenovergestelde. Verander dus! PUNT.

5. Laat je bedrijf één zijn met je leven

Zie je kansen voor je bedrijf, dan zie je kansen voor jezelf, voor je geluk, voor je vervulling.

Jij bent je bedrijf. Het zijn geen separate zaken. 9 tot 5 denken is dodelijk voor je vervulling. Het zet je gevangen.

Pas als je voelt dat werk geen akelig woord is – en dat het geweldig is om bezig te zijn met het verdienen van je boterham – dan heb je iets groots ontdekt. Daar hebben we een prachtig woord voor:

VRIJHEID

Dat is niet iets wat je krijgt op bepaalde tijden. Het is een beleving die in je zit.

Hoe VRIJHEID in ons zetelt

We zitten in de week van de bevrijding. Nu ik dit schrijf is het 5 mei. In Amsterdam wordt de vrijheid uitbundig gevierd.

Gisteren was ik bij de Dodenherdenking, hier op de Dam. De 2 minuten stilte, om daar middenin te staan, met 20.000 anderen, dat was zeer indrukwekkend.

Ik stond daar en moest denken aan de Oostenrijkse psychiater Viktor Frankl, schrijver van het boek De zin van het bestaan.

Hij verloor zijn geliefde vrouw en familie in het concentratiekamp. Zelf zat hij er gevangen van september 1942 tot april 1945.

Op die plek van dood, verderf en verdriet lukte het hem niettemin om een waardig mens te blijven en vrijheid te ervaren. Hij ontdekte hoe vrijheid in ons zetelt.

Als je iets wilt begrijpen van wat echte vrijheid is, dan moet je zijn boek lezen. Het is het meest indrukwekkende relaas dat ik ooit onder ogen kreeg.

Wat VRIJHEID is

Jan Terlouw sprak in de Nieuwe Kerk een half uur voor de 2 minuten stilte. Wij konden dat prachtig zien op het grote scherm op de Dam.

Hij zei iets heel moois over vrijheid:

Vrijheid is niet dat je mag doen waar je zin in hebt. Vrijheid is dat het je wordt toegestaan om te doen wat je moet doen in de gegeven omstandigheden.

Mijn vrouw en ik, wij voelen ons zeer gezegend dat wij als ondernemers kunnen kiezen voor Amsterdam en kunnen kiezen voor VRIJHEID. Dat het ons in deze tijd en dit deel van de wereld wordt toegestaan om dit te doen.

Wat VRIJHEID vraagt

VRIJHEID is niet vanzelfsprekend.

Wij allemaal krijgen onze vrijheid en daarmee onze kansen door mensen als Viktor Frankl.

Het is daarom onze plicht om met onze kansen aan de slag te gaan en zo te blijven bouwen aan VRIJHEID.

Print Friendly, PDF & Email

Een woord over de auteur

Stan Lenssen

Coacht en schrijft op en over thema's van het leven - Professional Certified Coach - gecertificeerd door ICF: de International Coach Federation, die staat voor kwaliteit in coaching. 'Ik voel me mateloos gedreven om mensen te stimuleren het beste in zichzelf te ontdekken en te activeren, zodat we ons leven hier kunnen vormgeven op een manier die iedereen gelukkig maakt.'

8 comments… add one
 • elvira veenings 7 mei 2014, 13:56

  Gefeliciteerd met jullie verhuizing naar Amsterdam.
  Ik wens jullie een fantastisch bestaan in onze geweldige hoofdstad.
  Alle goeds,
  Elvira

  • Stan Lenssen 7 mei 2014, 15:37

   Super zo’n welkom 🙂
   Dank je wel Elvira!
   Wij voelen ons al helemaal thuis. De energie en de inspiratie stromen.
   Amsterdam is heerlijk gastvrij. En wij weten als Brabanders wat dat betekent 😉

 • Madeleine 7 mei 2014, 17:27

  Hi Stan, wat een mooie blog weer! Het is wat je zegt. Het gaat niet (alleen) om kansen zien, maar om kansen pakken. Niet afwachten, maar er vol voor gaan. Ik ben benieuwd wat er nog meer op jullie pad komt. Een fijne tijd gewenst in de Randstad!

  • Stan Lenssen 7 mei 2014, 18:32

   Hey Madeleine. We gaan het hier vast net zo naar onze zin hebben als in het Brabantse. Het is heerlijk om nieuwe kansen op te pakken en de verandering aan te gaan. Ook al geeft dat altijd een beetje weemoed naar het oude. Ik realiseer me steeds dat je niets verliest, alleen maar wint. Het is stapelen, dus groeien 🙂
   Dank voor je fijne wensen,
   Stan

 • Bärbel 12 mei 2014, 23:46

  Hoi Stan, mijn wensen komen iets later, maar niet minder van harte. Ik wens jullie een prachtige en succesvolle groeitijd in Amsterdam!
  En het is weer een heel treffende blog. Bedankt!
  Lieve groet, Bärbel

  • Stan Lenssen 13 mei 2014, 10:29

   Dank je Bärbel,
   We zitten heerlijk hier en zijn ontzettend blij met de kansen die ons gegeven worden.
   Groeten,
   Stan

 • Coen 21 mei 2014, 17:02

  Hi Stan,
  Wat verrassend, net van huis verwisseld in Eindhoven en nu de overstap naar Amsterdam. Als het goed voelt, ben je overal thuis. En als je nergens aard, blijf je verhuizen :-).
  Zo verlaten Jan en ik deze binnenkort de grote stad om de stilte, natuur en duisternis te verwelkomen op de Veluwe. Al meer dan 100 keer is ons de vraag gesteld of we niet bang zijn dat we Rotterdam zullen gaan missen. Nee dus, want het voelt goed.
  Gefeliciteerd met jullie nieuwe dynamische stekkie 🙂

  • Stan Lenssen 21 mei 2014, 17:27

   Dank je wel Coen. Het voelt goed, en inderdaad dan ben je overal thuis. Ons thuis is onder het dak van de wereld 🙂
   Ik las van jullie aanstaande verhuizing. Van Rotterdam naar de stilte van de Veluwe. Het is heel mooi om contrasten te vinden en ze te beleven. Dat maakt het leven intens. Je haalt er alles uit. Geniet er straks van samen. Het is jullie zeer gegund.

Leave a Comment

Privacyverklaring